Rețete
Carnea de prepeliță pentru consum

Carnea de prepelita este una dintre cele mai fine si apreciate produse de gastronomie! La majoritatea restaurantelor de top din lume gasesti carnea de prepelita in meniu, acolo unde marii bucatari fac arta cu aceste delicatese.
Carnea de prepelita domestica are aceleasi caracteristici organoleptice cu cea provenita de la prepelita salbatica. Pasarea provenita din crescatorie ofera in plus avantajul de a fi mai mare si mai frageda.
Carnea de prepelita, oul de prepelita sunt cunoscute si pentru caracteristicile medicale pe care acestea le indeplinesc, fiind recomandate in regimurile pentru tratarea diferitelor afectiuni ale inimii, ale stomacului, ale sistemului circulator sau ale aparatului respirator. Continutul scazut de grasimi si colesterol caracteristic face din acestea o alternativa dietetica si curativa pentru cei suferinzi de obezitate, colesterol marit, diabet, ulcer, tulburari digestive, ateroscleroza, astm bronsic, hipertensiune, boli de ficat, impotenta, TBC etc.
Continutul nutritiv la carnea de prepelita (100 g) :
- Calorii :134 (561 kJ);
- Carbohidrati: 0 g;
- Proteine si aminoacizi: 21,8 g;
- Grasimi: 4,5 g;
- Vitamine: A (57 UI), C (7,2mg), Thiamin (0,3mg), Riboflavin (0,3mg), Niacin(8,2mg), B6 (0,5mg);
- Minerale: Ca (13mg), Fe (4.5mg), Mg (25mg), P (307mg), K (237mg), Na (51mg).
1.Prepelite în foi de vita
4 prepeliţe,
4 foi de viţă,
4 felii de slănină afumată,
sare
Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor.
2.Prepelita cu sos de struguri
prepelite,
ulei,
unt,
struguri negri,
miere,
vin alb,
zeama de lamaie,
cartofi,
sare, piper
Prepelitele se despica pe sira spinarii pentru a se putea praji uniform si se rumenesc putin in ulei, pe ambele parti, apoi se da tigaia la cuptor pentru 20′, se da cu sare, piper si se acopera cu hartie de aluminiu, sa se pastreze calde. In alta tigaie se pune unt la topit, se adauga boabele de struguri, miere si se dinstuie putin, apoi se adauga vin alb si zeama de lamaie; se lasa sa se ingroase putin; se pun pe un platou cartofii prajiti pai, prepelita si se toarna deasupra sosul de struguri.
3.Prepelite la frigare sau la gratar
3 sau 6 prepelite+3 sau 6 ficatei
50 gr. unt
piper macinat
6 felii de franzela pentru crutoane
felii de slanina proaspata, nefiarta
frunze de vita de vie
In fiecare prepelita se introduce 1 ficat de pasare si o felie de slanina. Se sareaza si se pipereaza, apoi se infasoara fiecare prepelita intr-o frunza de vita de vie unsa cu unt si peste aceasta cu o felie foarte subtire cu slanina(eventual putin batuta) care sa cuprinda in intregime prepelita.
Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se introduc in frigare si se frig pe gratar.Dupa ce sunt fripte se scot de pe frigare, se inlatura ata, slanina si frunza iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajita in unt sau pe gratar.
In lipsa de slanina si funze de vita de vie, prepelitele pot fi invelite cu hartie de pergament unsa cu unt.
4.Prepelite la tava
6 prepelite
foi de vita
6 felii de slanina
1 pahar de vin alb sec sau supa de oase
100 gr. unt
1 lingura de coniac
sare
Pregatirea prepelitelor se face ca mai sus. Prepelitele se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptorul incins. Se frig cam 20-25 de minute.In timpul frigerii se stropesc cu sosul pe care l-au lasat. Cand sunt aproape gata se sting cu vin, cu o lingurita de coniac si cu un pahar de supa de oase.
Cand sunt gata prepelitele se scot din tava se dezvelesc de slanina, iar sosul se lasa sa cada pana raman cam 5-6 linguri (daca este prea mult sos, acesta nu are gust bun). Se servesc pe un platou, cu garnitura din pilaf de orez.
5.Prepelite cu smantana
6 prepelite
100 gr. unt
1 lingura de faina
1 lingura de mustar
cateva boabe de piper
5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
200 gr. de smantana
1 lamaie
Dupa ce au fost tinute cca 12 ore la fezandat cu vin si mirodenii, prepelitele se taie in doua, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabuse sub capac pana se rumenesc putin. Se adauga faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa sau cu apa calduta si se mai fierb 10 minute.Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si cu galbenusurile de ou.
6.Prepelite cu ciuperci si cu smantana
6 prepelite
100 gr. unt
1 lingura de faina
1 lingura de mustar
cateva boabe de piper
5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
200 gr. de smantana
1 lamaie
Prepelitele se prepara ca mai sus. La urma se adauga ciupercile, pregatite astfel:ciupercile se taie si se pun la prajit intr-o cratita cu unt in care s-a calit si o ceapa taiatam marunt, se inabusa pana scade zeama lasata de ciuperci, dupa care se adauga la prepelite sosul de smantana si se lasa sa mai fiarba 5-6 minute.
7.Prepelite cu mujdei de usturoi
6 prepelite
100 ml ulei sau unt
piper boabe
foi de dafin
1 ceapa mica
Prepelitele se taie jumatati si se prajesc putin pe toate partile. Se adauga 10 boabe de piper negru, 1 foaie mica de dafin, 1 ceapa mica.
Se prepara inabusite in ulei sau unt si cand sunt gata se adauga mujdei de usturoi.Se servesc cu mamaliguta calda.
8. Salata cu oua de prepelita
Ingrediente reteta :
24 oua prepelita,
maioneza 100g,
sare,
piper dupa gust,
iaurt 200g,
marar o legatura,
usturoi,
suc lamiie
Preparare reteta :
Ouale se pun la fiert cu sare si apa pina ce devin de consistenta tare (2 – 3 minute dupa ce fierbe apa). Se curata. Maioneza se amesteca cu sare, piper, mararul tocat marunt, iaurtul, usturoiul pisat in prealabil si sucul de lamaie. Ouale se vor introduce in sosul format si se amesteca usor sa nu se sfarime. Ouale se pun intregi in sos si se pot servi cu piine toast prajita.
9. Oua de prepelita murate
Ingrediente reteta :
40 oua de prepelita
sare,
otet,
cimbru,
foi de dafin,
leustean,
marar,
piper,
ienibahar
Preparare reteta :
Fierbeti ouale tari la foc mic (pentru un borcan de 720 ml = 35-40 de oua), dupa ce in prealabil ati pus sare in apa ca sa le decojiti mai usor. Dupa ce au fiert, le tineti in apa rece, apoi le decojiti si le intepati usor din loc in loc cu o scobitoare.
Le asezati intr-un borcan de 720 ml si peste ele turnati saramura pe care o faceti astfel: puneti 400 ml apa la fiert cu 30-40 ml otet, sare, cimbru, foi de dafin, leustean, marar, piper, ienibahar. Dupa fierbere, saramura se limpezeste, apoi o lasati sa se raceasca si o turnati printr-o strecuratoare fina peste oua.
Puneti capacul si pastrati borcanul la loc racoros (chiar si in frigider). Le puteti consuma dupa o zi, doua, cand au luat aroma ingredientelor din saramura.
10. Salata delicioasa din carne de prepelita
Ingrediente
Prepelite 4-5 bucati
Porumb boabe 100-125 grame
Castraveti murati 3-4 bucati
Lamaie 1/2 bucata
Sare
Piper
Patrunjel 1/2 legatura
Unt 1 lingurita
Mustar 1 lingurita
Salata delicioasa din carne de prepelita – Mod de preparare
Prepelitele se spala, se pun intr-o oala cu apa la fiert si apoi se scoate carnea de pe piept si pulpe. Dupa aceasta dezosare, carnea de prepelita se toaca foarte marunt sau se da prin masina de tocat.
Cand este gata tocata, carnea de prepelita se pune intr-un castron si se adauga pe rand: castravetii murati, de prepeferat sa fie castraveti murati in casa, tocati cubulete dar nu foarte marunt, boabele de porumb, lingurita de mustar, sarea si piperul dupa gust, zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie si se amesteca pana la omogenizare dar nu brutal.
Cand totul este bine omogenizat, topiti untul si adaugatil peste compozitie. La sfarsit adaugati 1/2 legatura de patrunjel taiat fin sau, puteti folosi si mai putin daca nu va place. Amestecati pana untul si patrunjelul patrund in compoztie.
La final, se da la frigider pentru 1-2 ore pana se intareste untul si leaga compozitia. Obtineti o salata delicioasa din carne de prepelita incredibil de gustoasa.
Salata delicioasa din carne de prepelita – Servire
Dupa ce s-a racit, salata delicioasa din carne de prepelita se poate servi pe jumatati de ardei gras sau capia. Un alt mod de servire este cu salata verde. Se curata salata verde foi, se spala si se umplu cu aceasta salata. Exact cum procedati la clatite asa procedati si cu foile de salata verde. Sigur, se poate servi pe feli de paine, sau paine prajita, dar atentie la cantitati. Painea care este un carbohidrat in amestec cu boabele de porumb, un alt carbohidrat va poate ingrasa daca este servita la ore tarzi de seara. Noi o folosim foarte des cu salata verde si este….deosebita.
11. Ostropel de prepelite
Ingrediente reteta :
10 prepelite
ceapa
unt
faina
suc de rosii
usturoi
2 foi dafin
piper boabe
vin rosu
Preparare reteta :
Se iau prepelitele si se rumenesc intr-o tigaie, cu ceapa tocata marunt, in unt.
Se adauga apoi un praf de faina, se stinge cu putina apa si se acopera vasul, ca sa se fragezeasca carnea.
Din cand in cand se mai adauga cate o lingura de apa.
Cand carnea este moale, se adauga cateva linguri de suc de rosii sau o lingura de pasta de rosii dizolvata in prealabil in apa calduta, cativa catei de usturoi, doua foi de dafin, cateva boabe de piper.
Cand este aproape gata, se adauga doua sau trei linguri de vin rosu, apoi se lasa cateva minute la cuptor ca sa scada.
12 Supa de prepelita
Ingrediente
- Prepelite 7-8 bucati
- Cartofi 4-5 bucati mari
- Morcovi 3 bucati mari
- Ceapa 2 bucati mari
- Telina 1 bucata
- Pastarnac 1 bucata
- Leustean verde 1 legatura
- Malai
- Sare
- Usturoi
Mod de preparare
Se curata legumele, se spala si se pun la fiert intregi. Cand sunt aproape fierte, se adauga prepelitele, in prealabil spalate,curate si se fierb impreuna cu legumele. Cand totul este fiert bine, se adauga sarea si leusteanul, se acopera cun un capac si se lasa cateva minute pana se imbina gusturile. Ceapa, telina si pastarnacul se scot din oala si se arunca.
Pregatiti o mamaliguta din malai si un mujdei de usturoi pe cat posibil mai gros. Gata supa de prepelite moldoveneasca.
Mod de servire
Supa se poate servi cu legume dar separat de carne. Carnea de prepelita se unge cu mujdei si se serveste cu mamaliguta.
Gustul prepelitelor date prin mujdei cat si al supei este incredibil. Mamaliguta completeaza o masa extren de copioasa si este deosebita, servita cu prepelita tavalita prin mujdei. Este o supa sanatoasa si foarte gustoasa.