Cresterea prepelitelor
Cresterea prepelitelor presupune urmatoarele etape: incubatia, cresterea puilor, determinarea sexului, prepelitele ouatoare, iluminarea, hranirea si adaparea.
Incubatia oualor de prepelita se face tinand cont de anumite caracteristici ale lor. De exemplu, ouale trebuie sa fie de dimensiune medie, deci nici prea mici, nici prea mari, sa nu prezinte deformari, sa aiba coaja tare, o pigmentatie maronie uniform distribuita pe suprafata oului si sa aiba maxim 5 sau 6 zile. De asemenea, ele nu trebuie sa provina de la prepelite de 5-6 saptamani sau mai batrane de un an. Ouale pentru incubator trebuie colectate din custile care au de cel putin 7 zile un mascul si trei femele. In caz contrar, ouale pentru consum pot sa provina din custi in care stau un mascul si cinci pana la zece femele.
Incubarea oualor de prepelita
Temperatura aerului din incubator trebuie sa se situeze intre 38 si 38,5 grade Celsius. Daca totusi au loc modificari de temperatura din cauza problemelor cu termostatul, cu instalatia electrica sau cu incalzirea, acestea nu prezinta o problema, atat timp cat temperatura camerei se pastreaza intre 27 si 30 de grade Celsius. Daca temperatura din incubator depaseste permanent 40 de grade Celsius, albusul se coaguleaza, ceea ce duce la moartea embrionilor. In schimb, daca temperatura este constant intre 35 si 36 de grade Celsius, vor iesi cu 20% mai putini pui si este intarziat termenul de iesire din ou. Ouale de prepelita au un timp de incubare de 16-17 zile.
Un aspect extrem de important il reprezinta intoarcerea oualor, care trebuie sa se repete de doua ori pe zi. Ea este necesara pentru a asigura clocirea uniforma a oualor si pentru a preveni lipirea embrionului de pielita. Intoarcerea incepe de a doua zi, pentru a avea timp sa se formeze inima si sistemul circulator si se termina cu 2-3 zile inainte de sfarsitul perioadei de incubare.
Umiditatea aerului este un factor foarte important in procesul de incubatie. In primele 14 sau 15 zile, ea trebuie sa se afle intre 50 si 60%, iar din a 15-a zi sa ajunga la 90-100%, pentru a creste umiditatea din interiorul oului si pentru a usura iesirea puiului din coaja, deoarece daca umiditatea este prea mica, atunci puiul se poate lipi de pielita oului. Pentru a ridica umiditatea, se poate folosi o stropitoare si este recomandata stropirea oualor si a interiorului incubatorului in ultimele 2 zile, chiar daca au inceput deja sa iasa pui.
Cresterea puilor de prepelita
La aproximativ 8-10 ore de la iesirea primilor pui, trebuie sa se verifice incubatorul, sa fie scosi puii care au iesit si s-au uscat si sa se scoata cojile goale. De asemenea, este de ajutor examinarea oualor ramase, in cazul in care puii nu reusesc sa iasa, desi au ciobit coaja. Urmatoarea verificare se face dupa 8 sau 10 ore.
Pentru a nu pune in pericol puii si ouale, este indicata raspandirea de praf de copt in apropierea incubatorului pentru a preveni patrunderea furnicilor. Acestea scobesc ouale si ataca puii iesiti.
Pentru cresterea puilor este necesar un tarc prevazut cu o sursa de caldura, care sa fie acoperit cu panza sau cu o plasa de sarma pentru aerisire si sa aiba peretii inchisi, din placaj, carton, pal sau din alte materiale care sunt mai la indemana. Va sfatuim sa acoperiti podeaua cu ziare in primele zile. Tarcul trebuie incalzit inainte de a aduce puii, temperatura pe care este indicat sa o aiba aerul la nivelul podelei fiind de minim 32 de grade Celsius. Alt indiciu pentru a va da seama daca temperatura este cea potrivita este comportamentul puilor: daca stau departe de sursa de caldura, este un semn ca este prea ridicata, iar daca stau lipiti unii de ceilalti, temperatura este prea mica. De asemenea, tarcul necesita surse de apa. Hranirea puilor se face la 2-3 ore, prin raspandirea de hrana in cantitati mici. Cand ajung la 3-4 zile, puteti sa introduceti in tarc un vas de adancime mica si care sa fie acoperit cu plasa de sarma, pentru ca puii sa nu intre in mancare si sa o risipeasca. La inceput, hrana trebuie sa aiba un continut de 24-27% proteine brute, trecerea la continut de 20-22% putand sa se faca de la 10 sau 12 zile. Cand puii ajung la 20-25 de zile, au loc niste schimbari: incep sa naparleasca si trebuie mutati in custi cu adapatori si hranitori exterioare.
Sexul se poate determina la unii pui chiar de la 21 de zile, dupa coloritul penelor de pe burta: masculii au pene maro, iar femelele pene gri cu pete negre. Separarea dupa sex pentru toti puii se poate face dupa aproximativ 40 de zile, cand ajung la maturitatea sexuala. Masculii prezinta o vezica rosiatica si umflata deasupra cloacai, pe cand femela are o cloaca normala. Femelele incep sa oua de la 38-40 de zile, de aceea este necesara introducerea lor in custile pentru depus ouale cu cateva zile inainte, pentru a avea timp sa se acomodeze. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat au o rata mai mare de ouat.